Flyten i dispensasjons­saker

Flyten i dispensasjonssaker etter kulturminneloven § 8 første ledd og § 14 andre ledd – med eller uten § 10-vedtak fra RA.

Enkeltsaksbehandling av automatisk fredete kulturminner og skipsfunn etter 1.1.2020 (unntatt de kulturminnene som står på Riksantikvarens liste).

Søknad om et tiltak kommer inn til fylkeskommune/Sametinget fra tiltakshaver.

Fylkeskommunen/Sametinget avklarer om og på hvilken måte tiltaket er i konflikt med
automatisk fredete kulturminner m.m. Ved konflikt starter flyt beskrevet i denne veilederen.

1Flyt - trinnvis

1.

Fylkeskommunen/Sametinget sender søknad fra tiltakshaver til rette museum/NIKU, med kopi til Riksantikvaren, for å få deres tilrådning, når alle nødvendige dokumenter i saken foreligger, for eksempel registreringsrapport. Fylkeskommunen/ Sametinget oppsummerer saken i et oversendelsesbrev. Fylkeskommunen/Sametinget skal IKKE avgi noen tilrådning i saken på dette tidspunktet, heller ikke en foreløpig tilrådning – I de enkleste sakene eller i hastesaker kan det innhentes rask tilrådning på e-post eller over telefon. I vedtaket må dette omtales.

2.

Museet/NIKU sender sin tilrådning (om hvorvidt dispensasjon bør innvilges eller ikke), med ev. forslag til vilkår (gransking, ikke gransking), til fylkeskommunen/Sametinget.

3.

Fylkeskommunen/Sametinget beslutter seg for avslag/dispensasjon og ev. på hvilke vilkår.

4.

Dersom fylkeskommunen/Sametinget vil fatte et vedtak i strid med museets/NIKUs faglige tilrådning skal Riksantikvaren underrettes så raskt som mulig, jf. § 7 i ansvarsforskriften til kulturminneloven. Riksantikvaren avgjør så raskt som mulig om de vil overta saken eller ikke og underretter fylkeskommunen/Sametinget

5.

Dersom fylkeskommunen/Sametinget har bestemt seg for at det skal gis dispensasjon uten vilkår om arkeologisk gransking fattes vedtak etter kulturminneloven § 8 første ledd eller § 14 andre ledd, som sendes i kopi til Riksantikvaren og museet/NIKU.

6.

Dersom fylkeskommunen/Sametinget vil fatte et vedtak med vilkår om arkeologisk
gransking sender fylkeskommunen/Sametinget et likelydende brev til museet/NIKU og Riksantikvaren, hvor museet/NIKU anmodes om å utarbeide prosjektbeskrivelse og budsjett og Riksantikvaren anmodes om å fatte et § 10-vedtak når forslag til prosjektplan og budsjett foreligger. Fylkeskommunen/Sametinget setter en frist for museets/NIKUs utarbeidelse av forslag til prosjektplan og budsjett, tilpasset sakens omfang. Dersom fristen ikke kan overholdes ber museet/NIKU fylkeskommunen/Sametinget om forlengelse. Fylkeskommunen/Sametinget gir beskjed til tiltakshaver om når han kan forvente vedtak i saken. Riksantikvaren settes i kopi på dette. Riksantikvaren skal motta alle opplysninger i saken som er nødvendige for å kunne fatte et vedtak etter kulturminneloven § 10, herunder også opplysninger om at Riksantikvaren skal vurdere hel eller delvis kostnadsdekning ved særlige grunner eller mindre, private tiltak. – Riksantikvaren etterspør ved behov tilleggsinformasjon for å vurdere særlige grunner/ mindre, private tiltak.

7.

Museet/NIKU sender forslag til prosjektplan og budsjett til Riksantikvaren med kopi til fk/SD.

8.

På bakgrunn av Museet/NIKUs forslag, fatter Riksantikvaren vedtak om omfang og kostnader etter kulturminneloven § 10. Vedtaket stiles til tiltakshaver, men oversendes, med vedlegg, til fylkeskommunen/Sametinget.

9.

Fylkeskommunen/Sametinget fatter dispensasjonsvedtak med vilkår etter kulturminne-
loven § 8 første ledd eller § 14 andre ledd og ekspederer sitt eget og Riksantikvarens vedtak etter kulturminneloven § 10 samlet til tiltakshaver/søker, med vedlegg. Kopi av vedtak sendes museet/NIKU og Riksantikvaren.
Fylkeskommunens/Sametingets og Riksantikvarens vedtak bør, om mulig, dateres samme dag.

10.

Tiltakshaver mottar vedtakene etter kulturminneloven § 8 første ledd eller § 14 andre ledd og § 10 samlet og kan evt. påklage disse innen seks uker fra mottak.

11.

Klage på Fylkeskommunen/Sametingets vedtak med vilkår stiles til Riksantikvaren, men sendes fylkeskommunen/Sametinget.

12.

Klage på Riksantikvarens vedtak om omfang og kostnader stiles til Klima- og miljødepartementet, men sendes Riksantikvaren.