1Retningslinjer
Opphavsrett
Opphavsrett er eneretten som skaperen av et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk får til å fremstille eksemplarer av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten. Opphavsrett reguleres i Norge av Åndsverkloven.
Vernetiden for fotografiske bilder er 15 år etter utløpet av fotografens dødsår, men likevel minst 50 år etter utløpet av det året bildet ble tatt.
Bestilte fotografier tatt før 30. juni 1995 – det er i utgangspunktet Riksantikvaren som har rettighetene. (Fotografilova, før 1995)
Navngiving
Opphavspersonen ideelle rettigheter skal respekteres. Fotografens navn skal alltid angis der det er kjent. Er fotografens identitet ukjent angis dette med ukjent fotograf. Ideelle rettigheter gjelder også for materiale der vernetiden er ukjent.
Bildene skal alltid krediteres med fotografens navn, eier/arkiveier:
Foto: Fotografens navn, Riksantikvaren
Lisenser
Riksantikvaren ønsker at alle bilder som brukes på ra.no og i RAs publikasjoner skal ha en Creative Commons-lisens slik at bildet kan brukes i andre sammenhenger senere. Bilder som er falt i det fri skal ikke ha lisenser. Loven gir ikke anledning til å legge nye opphavsrettslige restriksjoner på fotografiske bilder der vernetiden er utløpt.
Bildene som Riksantikvaren har lagt ut på Kulturminnebilder og Kulturminnesøk har enten en Creative Commons-lisens eller de har falt i det fri. Det vil si at brukere kan laste ned høyoppløselige bilder. Majoriteten av bildene kan brukes fritt mot at fotografen krediteres, men enkelte bilder tatt av profesjonelle fotografer kan ikke brukes i kommersielle sammenhenger.
CC BY: Navngivelse
CC BY-ND: Navngivelse-Ingen bearbeidelse
CC BY-NC: Navngivelse-Ikkekommersiell
CC BY-NC-ND: Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen bearbeidelse
Publisering av bilder
Riksantikvaren skal foreta en skjønnsom vurdering i utvelgelsen av alle bildene som publiseres.
Kriterier for utvelgelse av bilder som kan publiseres uten forhåndssamtykke:
- Det skal være en rimelig avstand til bygningen/objektet.
- Bilder av bygninger i dårlig forfatning/dårlig vedlikeholdt skal ikke brukes.
- Ingen gjenstander som kan knyttes til personer skal være synlige i bildet.
- Ingen interiørbilder fra private boliger uten samtykke/avtale med eier.
Unntatt offentlighet
Gir begrenset innsynsrett. Kan ikke videreformidles.
- Bilder/tegninger som saksdokument – tilknyttet saksnummer, følger sakens hjemmel
- Bilder/tegninger med skjermingsverdig objekt, fare for straffbare handlinger. Offentleglova § 24 tredje ledd første punktum
- Bilder av interiører i private bygninger, er lagret til bruk for intern saksbehandling. Bilder med slike motiver må ikke gjengis offentlig uten samtykke fra bygningens eier. Offentleglova § 13 første ledd, jfr. forvaltningsloven § 13 første ledd nr 1 (taushetsplikt om noens private forhold)
Interiørbilder
Bilder unntatt Offenteglova § 13 første ledd og § 24 tredje ledd. Bilder av interiører i private bygninger, er lagret til bruk for intern saksbehandling. Bilder med slike motiver må ikke gjengis offentlig uten samtykke fra bygningens eier.
Fotografier av interiører fra Riksantikvarens analoge arkiv er ikke merket unntatt offentlighet og det har dermed ikke vært praksis å merke disse bildene i det digitale arkivet. Det digitale arkivet har ikke vært allment tilgjengelig. Ved bruk av interiørbilder fra private hjem skal eier bli kontaktet.
Fotografering i private hjem skal avtales skriftlig.
Personfotografering
Ved bilder av enkeltpersoner eller der personer er lett gjenkjennelig, skal man innhente samtykke før det publiseres på nettet. Ingen barn skal være avbildet uten samtykke/avtale med foresatte.
Bilder med grupper av mennesker fra offentlige arrangementer kan som hovedregel publiseres i den sammenhengen det er tatt. Et bilde som fronter et tema, eksponeres stort eller brukes i en annen sammenheng enn det ble tatt i krever samtykke.
Gjengivelse av kunstverk på nettet
Ved gjengivelse av kunstverk gjelder åndsverksloven selv når Riksantikvaren er eier. Bruk av kunstverk overfor et allment publikum uavhengig av om man eier det eller ikke, må avtales med BONO for kunstnere som er medlemmer der. Andre gjør man direkte avtale med. Hvis kunstneren har vært død i 70 år eller mer, er det bare eieren av kunstverket som bestemmer.
Klausulerte bilder
Gir full innsynsrett. Kan ikke videreformidles uten samtykke.
Bilder klausuleres i forhold til opphavsrettslig enerett. Kontrakter og avtaler hjemler bruksrett. Gjelder for eksempel bilder fra eksterne kilder og der RA har begrenset bruksavtale.
- Bildet kan brukes av Riksantikvaren, men ikke videreformidles i eksterne publikasjoner og eksterne nettsider. Åndsverkloven § 23
- Bildet må ikke brukes uten fotografens tillatelse. Fotograf må kontaktes ved bruk. Åndsverkloven § 23
- Bilder der personer er hovedmotivet skal ikke videreformidles. Åndsverkloven § 104
- Bilder der kunstverk er hovedmotivet skal ikke gjengis uten tillatelse fra BONO. Åndsverkloven § 31
Avtaler
Bruk og publisering av bilder skal alltid avtales skriftlig. Alle ansatte ved Riksantikvaren har i sin arbeidskontrakt en avtale om at bilder som tas i forbindelse med jobb har Riksantikvaren opphavsrett til. Bilder som ikke er unnatt offentlighet eller klausulert kan Riksantikvaren dele fritt med en Creative Commons-lisens.