Klima, bærekraft og levbare byer er sentralt i den nye stortingsmeldingen på kulturmiljøfeltet, der nettopp gjenbruk av bygninger pekes på som et av flere virkemidler.
– Vi vil ha klimavennlige byer og tettsteder i Norge. Da må vi må ta valg som er bra for klima, bra for trivselen og som gir tilhørighet til egen historie. Denne undersøkelsen viser at å bevare framfor å rive kan bidra til gode lokalmiljøer og sikre både godt klima og miljø. Det er vinn-vinn, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Parisavtalen
På oppdrag fra Riksantikvaren har SINTEF kartlagt dagens kunnskap om hvordan rehabilitering og gjenbruk av eksisterende bygninger belaster klimaet. I tråd med Parisavtalen og FNs bærekraftsmål skal Norge bli et lavutslippssamfunn innen 2050.
– Undersøkelsen til SINTEF viser at det nesten alltid er bedre å bevare og rehabilitere enn å bygge nytt, spesielt i et scenario der vi må kutte kraftig i klimagassutslipp de neste 30 årene. Kort fortalt betyr dette at vi ikke kan bygge oss ut av klimakrisa, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Resultatene fra undersøkelsen viser at det er behov omfattende livssyklusanalyser som inkluderer flere miljøindikatorer, samfunnsmessige og økonomisk aspekter. Selv om nye hus bygges miljøvennlige og energieffektive, må utslipp ved riving og håndtering av avfall, transport og materialproduksjon til nybyggingen, tas med i det totale klimagassregnskapet. Først da får man det samlede bildet av kostnader og gevinster, både for økonomi og klima.
– Dagens bygningsmasse har allerede tatt klimabelastningen. Ser vi ikke hele regnestykket, risikerer vi å gjøre alvorlige feilslutninger når vi sammenlikner nybygg med gjenbruk, sier Hanna Geiran.
Stor undersøkelse
SINTEF sin undersøkelse er den bredeste sammenstillingen av denne typen forskning vi kjenner til.
– Vi har gjort en systematisk litteraturgjennomgang av publikasjoner om livssyklusanalyser av eksisterende bygninger både i Norge og internasjonalt, og en kvantitativ analyse av 12 norske og 11 internasjonale casestudier, sier SINTEF-forsker Selamawit Mamo Fufa.
Resultatene fra undersøkelsen viser at de potensielle miljømessige gevinstene er store ved rehabilitering og oppgradering. Utslippene ved rehabilitering bare utgjør opptil halvparten av utslippene ved at man river og bygger nytt. Samtidig viser undersøkelsen behovet for mer kunnskap om hvilke energieffektiviseringstiltak som faktisk lønner seg i et klimaperspektiv.
– Dette gjelder spesielt i Norge der vi varmer opp husene med ren fornybar kraft, sier SINTEF-forsker Selamawit Mamo Fufa.
Kikk her for å lese nyhetssaken om rapporten, der kan den og lastes ned.
Pressevakt Riksantikvaren
Ikke send sms, telefonen viderekobles.Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153