Herdla torpedobatteri
Stridsanlegg fra de siste 20-30 årene representerer viktig og interessant samtidshistorie. Disse viser den internasjonalt spente situasjon under den kalde krigens siste tiår, så vel som den militærhistoriske og våpenteknologiske utviklingen. Herdla torpedobatteri i Askøy kommune i Hordaland er et slikt stridsanlegg som nå er fredet.
Modernisering av forsvaret
I St.prp. nr 45 «Omlegging av Forsvaret i perioden 2002-2005» ble ni kystartilleri-fort og seks undervannsanlegg tatt ut som operative anlegg og langtidslagret i påvente av ytterligere utredninger om Forsvarets fremtidige behov av slike anlegg.
I 2006 ble det i St.prp. nr. 42, vedtatt at anleggene skulle nedlegges og følgelig avhendes. Alle er bygget i mot slutten av 1980-årene og representerer de siste stasjonære kystartillerianlegg fra den siste fasen av den kalde krigen.
Samarbeid Forsvaret – Riksantikvaren
Forsvaret har i samarbeid med Riksantikvaren, arbeidet parallelt med nedfasingen, for å sikre vern av ett anlegg pr type:
- ett torpedobatteri
- ett 120 millimeter kanon-fort
- ett 74 millimeter kanon-fort
Forsvarets verneplan
Bortsett fra NIKE-batteriet i Asker, er ingen stridsanlegg fra tiden etter andre verdenskrig representert i Landsverneplanen for Forsvaret (2000). Nyere anlegg er ikke vernevurdert fordi de fremdeles er i operativ drift.
Kart
-
Fredningsår
10.09.2015
-
Region
Vestland
-
Eierskap
Offentlig
-
Datering
1900 tallet
-
Enkeltminne
Teknisk/Industrielt minne: Forsvarsverk-installasjon