Om prosjektet
Lidzbark slott ligger mellom elvene Łyna og Symsarna i byen Lidzbark Warmiński, og ble konstruert i siste halvdel av 1300-tallet. I tillegg til å fungere som festning og hovedsete for biskopene i Warmia bispedømme, er slottet et godt bevart eksempel på gotisk arkitektur. Som nevø av den daværende biskopen bodde også astronomen Nicolaus Copernicus i slottet mellom 1503 og 1510, og det var her han begynte sitt arbeid på teorien om den heliosentriske modellen. På 1800-tallet hadde bispesetet flyttet til Oliwa, og slottet ble en periode stående tomt før det mot slutten av århundret ble tatt i bruk som barnehjem og sykehus. Etter andre verdenskrig ble slottet for første gang restaurert, og siden 1963 har det vært en viktig del av Muzeum Warmia and Mazury in Olsztyn.
Dette prosjektet er en videreføring av tidligere renoveringsprosjekter med støtte fra EØS- midlene, hvor målet er å renovere flere arealer og tilrettelegge områdene for et bredere publikum. Flere rom istandsettes med tanke på utstillinger, og et større innendørsareal tilrettelegges for besøkende med funksjonshemninger. Slottets vakre barokkorgel blir restaurert, og vil inngå i en konsertserie med historieformidling. I dette prosjektet skal også sikkerhetsutstyret i bygningen forbedres, lysarmaturene moderniseres, toalett-fasiliteter og stellerom skal bygges ut. Samtidig utvikles det seminarer for museumsansatte, samt workshops, spill og vandreruter for publikum i samarbeid med de norske partnerne.
Norsk partnerskap
Tidvis Utvikling AS er et ideelt selskap som utforsker og utvikler nye måter å formilde og tilgjengeliggjøre forskning på, med spesielt fokus på historie. Tidvis produserer bl.a. digitale modeller og gjenskaping i 3D, illustrasjoner, animasjoner, verktøy for å formidle sanseopplevelser, utstillinger, web apps og pedagogiske spill for mobile plattformer. Tidvis fikk forskningsrådets innovasjonspris i 2020.
Høgskulen for grøn utvikling (HGUt) er en offentlig privat høyskole som tilbyr Nordens eneste bachelorgrad i nyskapning og samfunnsutvikling, og fleksible høyskolekurs med fokus på verdiskaping og entreprenørskap. HGUt skal være en ledende kunnskapsleverandør for levende og livskraftige bygdesamfunn.
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjektnummer
PL-CULTURE-0032
-
Prosjekttype
Restaurering
-
Land
Polen
-
Prosjekteier
Warmia og Masuria museum i Olsztyn
-
Nettsted
-
Norsk partner
Tidvis
-
Partners nettsted
-
Andre partnere
Høgskulen for grøn utvikling
-
Beløp
€2 693 189