Nyheter

Slik finner du kulturskatten på påsketuren!

Påsketur er en kjær tradisjon i Norge. 2025 er Friluftslivets år, og med Kulturminnesøk i lomma kombinerer du natur og kulturarv i påsken.

Publisert: 11. april 2025

Overfylt jernbanestasjonsplattform med mange mennesker som bærer bagasje. Buet glasstak over hodet og et tog synlig i bakgrunnen.
Østbanehallen påsken 1961. Med økt fritid og bedre transportmuligheter ble det mer vanlig å reise på påsketur. Foto: ukjent, Oslo Museum

Historisk

Tradisjonen med å dra på tur i påsken ble særlig populær på 1900-tallet, men har røtter som går enda lenger tilbake. Allerede i middelalderen var det vanlig å gå til kirken i påsken, noe som innebar en form for tur. På begynnelsen av 1900-tallet begynte flere nordmenn å bruke påsken til å dra på skitur og tilbringe tid i fjellet. Dette ble mulig gjennom bedre transportmuligheter og økt fritid. Etter hvert som flere fikk tilgang til hytter, ble det også mer vanlig å tilbringe påsken på hytta.

Påsketur i dag

I dag er påsketuren en etablert del av norsk kultur. Mange drar til fjells for å gå på ski, nyte solen og spise tradisjonell påskemat. Likevel tilbringer de fleste av oss påsken hjemme – kun en av åtte velger å reise bort i påsken (SSB, tall fra 2006). Påsken handler om å ha fri til å koble av, være sammen med familie og venner, og gjerne å tilbringe tid ute i naturen – enten vi har hytte eller ei. Påsken er ikke bare fjell og vidde, nærmiljøene våre står klare med kortreiste muligheter for fine påsketurer, enten du bor i byen eller på landet.

Bla i bilder og få historiske turforslag:

Snødekt gatebilde med folk som går og kjøretøy på en vei ved siden av en historisk bygning. Togspor synlige, og en industrikran i bakgrunnen. Trær og overskyet himmel fullfører scenen.
Akershus festning. i Oslo. Hvilket år kan dette være? Hvordan ser det ut her nå? Akershus festning har kulturminne-ID 86131 i Kulturminnesøk.
Foto: Ukjent, Riksantikvaren. Falt i det fri.
Fire personer kjører bobslede på en snødekt sti omgitt av trær og fjell, med spor i forgrunnen.
Dovrebanen – Opdal Turisthotells Bobsleighbane! Bildet er tatt en gang før 1950.
Foto: Anders Beer Wilse, Riksantikvaren
En person i vinterklær går på ski nær snødekte trebygninger med åpne vinduer, omgitt av nakne trær.
Gjevilvasshytta i Trollheimen i Oppland, 1948. Gjevilvasshytta er i dag en av DNTs turisthytter!
Foto: Ukjent, Riksantikvaren. Falt i det fri.
Et vintage gatebilde med folk som går og butikker på begge sider, inkludert en bokhandel og en butikk med motortilbehør. Gaten er ikke asfaltert og kantet med bygninger i urbane omgivelser.
Storgaten i Tromsø. I hvilket år kan dette være? Hvordan ser det ut her i dag?
Foto: Ukjent, Riksantikvaren. Falt i det fri.
En person sitter på steiner ved en elv med flere industribygg og en foss i bakgrunnen.
Akerselva i Oslo ca. 1880-1890. Finner man igjen dette stedet langs Akerselva i dag? Hvordan ser det ut her nå? En vandring langs Akerselva er uansett en fin påskeaktivitet. Akerselva kulturmiljø har kulturminne-ID K122 i Kulturminnesøk.
Foto: Olaf Martin Peder Væring, Riksantikvaren
En gruppe på fire personer, tre kvinner og en sittende mann, poserer ved siden av en steinruin. En uskarp person går bak dem. Trær og himmel er synlige i bakgrunnen.
Utflukt til Hovedøya for 150 år siden. Her er det Urmaker Heinrich Kleiser med Lovise M Norvé til venstre og Karoline Kleiser til høyre. Bak står Henriette Christiane (t.v.) og Ragna Kleiser. Bildet er fra sommeren eller høsten 1875. Hovedøya kulturmiljø har kulturminne-ID 164141 i Kulturminnesøk.
Foto: Johan Martin Norvé/Oslo Museum
Hestevogn med to personer på fjellvei, med snødekte topper og trehusbebyggelse i bakgrunnen.
Horgheim ved Trolltindene i Rauma kommune. På Horgheim skysstasjon (obs - ikke på bildet!) tar de fortsatt imot gjester for overnatting. Skysstasjonen har kulturminne-ID 226969 i Kulturminnesøk.
Foto: Ukjent, Riksantikvaren. Falt i det fri..
Et snørikt gatebilde med to barn i forgrunnen. Bygninger langs veien, og en kirke med et klokketårn er synlig i det fjerne.
Sættems Hotel på Røros, ca. 1930-1940. Sættems Hotel finnes ikke lenger, men Kjerkgata finnes! I dag er det Trygstad Bakeri som holder hus der det gamle hotellet lå.
Foto: Ukjent, Riksantikvaren. Falt i det fri.
Et sepia-tonet bilde viser en historisk havn med flere seilbåter som ligger til kai i nærheten av trebygninger og en brygge, og reflekterer over stille vann.
Vardø havn i Finnmark i 1881. Original tittel: No. 31. Le port de Vardö/Mission De Laponie à Bord De La Corvette "Le Coligny". Vardø er et virkelig spesielt sted og verdt et besøk!
Foto: M. G. Pouchet, Riksantikvaren. Falt i det fri.
Sepia-tonet bilde av en kirke med et høyt tårn, omgitt av snø. Det er nakne trær og noen få graver synlige i forgrunnen.
Svarstad kirke i Larvik. Svarstad kirke i ca. 1900-1910 - den står der fortsatt! Du finner den i Kulturminnesøk med kulturminne-ID 117708.
Foto: C. Christensen Thomhav, Riksantikvaren. Falt i det fri.

Kulturminnesøk i lomma!

Kulturminnesøk er en nettside som gir informasjon om kulturmiljøer, kulturminner og landskap i Norge. Tjenesten inneholder over 220 000 objekter, inkludert fredete bygninger, kulturmiljøer, verdensarvsteder, kirker, arkeologiske kulturminner og kulturminner under vann. Tjenesten driftes av Riksantikvaren og baserer seg på data fra kulturminnedatabasen Askeladden, og bidrag fra over 12 000 private brukere over hele landet.

Når du er på tur, kan du bruke Kulturminnesøk til å:

  • Utforske kulturminner i hele Norge, fra kokegroper og gravhauger til kiosker og bensinstasjoner – på landet, til fjells, ved sjøen og i byene.
  • Finne informasjon om spesifikke kulturminner og deres historiske betydning.
  • Registrere dine egne funn og dele informasjon om kulturminner i ditt nærområde

Historiske Vandreruter

Prosjektet Historiske Vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Riksantikvaren. Målet er å øke kjennskapen til og bruken av gamle ferdselsruter i Norge. Disse rutene gir turgåere muligheten til å oppleve vakker natur samtidig som de kan oppleve historie, kulturminner og kulturmiljø langs veien. Historiske vandreruter går langs gamle stier eller veifar hvor det har vært ferdsel i tidligere tider. Rutene er godt merket og skiltet, og de formidler historie og kulturminner både fysisk og digitalt, slik at man kan lære om rutens opprinnelse og historie mens man går. Ta med Kulturminnesøk i lomma, så kan du både finne og registrere kulturminner underveis!

Folk som går langs en steinete strandlinje med trær til venstre og et gult hus nær vannet.
Jacobineruta i Drøbak er en av de Historiske vandrerutene. Den er lett å gå og er åpen hele året. Her fra Bergholmen i Drøbaksundet. Foto: Åse Bitustøl, Riksantikvaren

Friluftslivet år 2025

Målet med Friluftslivets år er å inspirere folk til å oppdage og ta vare på sin nærnatur, samt prøve nye friluftslivsaktiviteter. Det arrangeres mange aktiviteter og arrangementer over hele landet, inkludert gåturer, sykling, padling, fisketurer og mye mer. Norsk Friluftsliv, som er paraplyorganisasjonen for de store friluftsorganisasjonene, leder initiativet med støtte fra Klima- og miljødepartementet. I informasjonsboks oppe til  høyre på siden finner du aktivitetskalenderen for Friluftslivets år, der du kan finne aktiviteter nær deg.

Gruppe mennesker som står og ser opp på et stort steinete fjell under en klar blå himmel.
God påske og godt friluftsår! Foto: Lise Evjen, Riksantikvaren

Slik bruker du Kulturminnesøk

Praktisk info og veiledning

Opprett bruker

Historiske vandreruter

Beskrivelse av de 18 rutene

Friluftslivets år 2025

Aktivitetskalender – sjekk hva som skjer i din kommune!

Bilde av fasaden til Riksantikvarens nye lokaler i Schweigaards gate 28.

Kom inn bak fasaden!

Lørdag 26. april deltar vi på Oslo Open House. Finn ut hvordan det ser ut bak fasaden til Oslos laveste signalbygg!