-Vi gratulerer Pro Monumenta i Slovakia. Denne utdelingen understreker hvor viktig godt tradisjonshåndverk er for å ta vare på kulturarven, sier Norges riksantikvar Hanna Geiran.
Innlandet fylkeskommune, med samarbeidspartnerne Kulturhistorisk museum, Norsk fjellsenter og Klimapark 2469, får Europa Nostra-pris for det brearkeologiske arbeidet med isbreer og kulturminner.
-Vi gratulerer så mye til våre gode kollegaer i det brearkeologiske samarbeidet, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Forebygger forfall med støtte fra EØS-midlene
Juryens begrunnelse for prisen til Pro Monumenta understreker at prosjektet har en bærekraftig, holdbar og kostnadseffektiv tilnærming til vedlikehold av kulturarv i ulike sammenhenger og i variert størrelsesorden. Ferdighetene og metodologien til Pro Monumenta bør kunne få gjennomslag i hele Europa, la juryen til.
Les mer om prisen på nettsidene til Europa Nostra.
-Arbeidet som Pro Monumenta gjør med bygningsarven i Slovakia er inspirerende og lærerikt, sier Hanna Geiran.
Prosjektene til Pro Monumenta har fått støtte fra EØS-midlene, som er Islands, Lichtensteins og Norges bidrag til å utjevne økonomiske forskjeller i Europa. Riksantikvaren legger til rette for kulturarvprosjekter under EØS-midlene.
Pro Monumenta jobber med å forebygge forfall gjennom både akutt og langsiktig vedlikehold av kulturhistoriske bygninger i Slovakia. De rykker ut med sine varebiler – også kalt «ambulanser» – for å utbedre skader og gjøre reparasjoner som haster. En av Pro Monumentas effektive metoder er å klatre i tau og rappellere ned fasader for å komme til på tak og på høye kulturhistoriske bygninger, uten å måtte sette opp fullt stillas.
Les mer om prosjektet Pro Monumenta II på Riksantikvarens nettsider
Brefunn i Innlandet
Innlandet fylkeskommune med samarbeidpartnerne får Europa Nostra-prisen for det brearkeologiske sikringsprogrammet.
Isbreer og snøfonner har bevart spor etter menneskers aktiviteter fra flere tusen år tilbake. Som følge av raske klimaendringer smelter nå et stort antall gjenstander frem fra isen.
Programmet handler om å sikre arkeologiske funn som dukker opp når isen trekker seg tilbake. Programmet mottar blant annet støtte fra Klima- og miljødepartementet.
Så langt er rundt 3500 funn samlet inn fra 55 ulike steder. Over halvparten av verdens brearkeologiske funn kommer fra Innlandet fylke, og de fleste gjenstandene har tilknytning til jakt, fangst og transport. Det eldste funnet er et pileskaft som er 6000 år gammelt.
Mange av disse brearkeologiske gjenstandene kan sees på Norsk fjellsenter i Lom.


Sterk auke i interessa for kulturarv
I ei ny måling frå SSB, oppgir 47 prosent at dei er svært eller ganske interesserte i kulturarven. Dette er ein oppgang på ni prosentpoeng frå 2024.

Brannen i Arendal
Søndag 29. juni brøt det ut kraftig brann i et av Arendals tette trehusområder i Strømsbuveien. Samtidig blåser det sterk vind i hele Sør-Norge.

40 nye kraftminner
Riksantikvaren og NVE har listeført 40 nye kraftanlegg som kulturminner. Til sammen står nå 270 anlegg på lista.