Christiansenhuset i Haugesund fredet
Den staselige bygningen fra 1843 er Haugesunds første patrisierhus, det vil si et representativt bolighus for borgerskapet. Med tjenerfløy, uthus og hage ligger anlegget i et strøk som har en sentral plass i byens historie.
På den tiden Christiansenhuset ble bygget, var det vanlig at de forretningsdrivende bodde i kombinerte sjø- og bolighus på kaiene. Byggherren av Christiansenhuset ønsket derimot å skille disse funksjonene og bygget derfor sitt fornemme villaanlegg et stykke opp fra næringsvirksomheten på kaiene og stranden.
─ I nasjonal sammenheng er det få fredete eiendommer av denne typen. Christiansenhuset har en viktig plass i Haugesunds byutvikling og -historie, sier riksantikvar Jørn Holme.
Christiansenhuset ble oppført av skipsreder og forretningsmann Ole Michael Christiansen i 1842-43 og har vært patrisierhus for Haugesunds borgerskap i flere tiår.
Hovedbygningen ble oppført i en periode der sildefisket ga grunnlag for vekst i innbyggertall og næring.
De første bygningene i det som senere ble til byen Haugesund, skal ha ligget ved strandkanten på Hasseløy og på fastlandssiden av denne delen av Smedasundet. I mange år dominerte den monumentale hovedbygningen bybildet i Haugesund.
Christiansenhuset
• Hovedbygningen ble oppført i 1842-43 av skipsreder og forretningsmann Ole Michael Christiansen.
• Tjenerfløyen er trolig oppført noen år etter hovedbygningen.
• Sveitserstil i detaljutformingen av taket på uthuset tyder på at det kan være oppført mot slutten av 1800-tallet.
• Hagen vest for hovedhuset er anlagt av bygartner Kasper Opdal i forbindelse med Haugesund kommunes overtagelse av Christiansenhuset på 1970-tallet.
Kart
-
Fredningsår
27.10.2014
-
Region
Rogaland
-
Eierskap
Privat
-
Datering
1842
-
Enkeltminne
Bygning: Hovedbygning