Tinfos kulturmiljø fredet
Regjeringen har i statsråd vedtatt fredning av Tinfos kulturmiljø i Notodden kommune. Fredningen omfatter hele miljøet med kraftstasjoner, industribygninger, tekniske anlegg og boliger fra slutten av 1800-tallet og fremover.
-Tinfos kulturmiljø er et kulturhistorisk bilde av industribyggingen og samfunnsutviklingen i Norge. Vi får nå sikret dette særpregede området for fremtiden. Fredningen av Tinfos kulturmiljø synliggjør historien om fremveksten av industrien og velferds-Norge, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding fra departementet.
Området inngår i verdensarvnominasjonen (Rjukan og Notodden) som Norge har oversendt til UNESCO. Som verdsarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft og skaper grunnlag for prosessindustri og arbeidsplasser til folket. Fredningen av Tinfos kulturmiljø kan styrke verdensarvnominasjonen.
– Tre generasjoner kraftverk innenfor et lite område viser den teknologiske utviklingen i de siste 100 års vannkraftproduksjon. I tillegg er området er godt eksempel på sosial boligbygging i regi av industrieiere og investorer. Det er denne helheten som gjør Tinfos kulturmiljø spesielt, sier riksantikvar Jørn Holme.
Omfanget av fredningen
Fredningsområdet ved Tinnefossen inkluderer industri, kraftverk og boliger. Demninger, vannspeil og installasjoner fra fløtinga samt hele tømmerrenna fra Tinfos til Kloumannsjøen er med i fredningen. Fredningen gjelder i stor grad eksteriører på bygg og anlegg, men ved kraftstasjonen Tinfos 2 gjelder fredningen også interiøret.Direktør-, funksjonær- og arbeiderboliger omfattes også av fredningen, sammen med hager og uteområder.
Kart
-
Fredningsår
20.06.2014
-
Region
Vestfold og Telemark
-
Eierskap
Offentlig
-
Datering
1800 tallet og utover
-
Enkeltminne
Bygning: Kraftstasjon