Fagområder

Klima og kulturmiljø

Vi jobber med klimatilpasning og kunnskapsutvikling om hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for kulturmiljø, kulturminner og landskap. Ombruk av eksisterende bygninger kan også spille en viktig rolle i å redusere klimagassutslippene.

Sommeren 2021 ble Riksantikvarens klimastrategi for kulturmiljøforvaltning lansert. Klimastrategien redegjør for utfordringer og prioriterte innsatsområder på klimafeltet som er av betydning for kulturmiljøforvaltningen. Klimastrategien er også et verktøy for alle som jobber med kulturmiljø. Den skal bidra til at de som arbeider innen kulturmiljøfeltet står sterkere rustet i møte med klimaendringene i årene som kommer.

Både Riksantikvaren, fylkeskommunene, Sametinget og kommunene har en stort ansvar og mange oppgaver i forvaltningen av kulturmiljø. Museene, frivillige organisasjoner og private eiere er også viktige aktører. De har personlig kjennskap til flere av klimautfordringene kulturmiljøene står overfor.

Klimastrategien består av to hoveddeler: reduksjon av klimagassutslipp og klimatilpasning. Begge deler er områder Riksantikvaren jobber aktivt med.

Tilpasning til et klima i endring

Klimatilpasning innebærer å forstå konsekvensene av at klimaet endrer seg og iverksette tiltak for på den ene siden å hindre eller redusere skade, og på den andre siden å utnytte mulighetene som endringene kan innebære. Riksantikvaren arbeider med å kartlegge hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for kulturminner, kulturmiljø og landskap. Vi jobber med å styrke kompetanse og forvaltningspraksis i møte med klimaendringene. Vi har et særlig fokus på å øke beredskapen for kulturmiljø og å iverksette risiko og sårbarhetsanalyser, og å kommunisere gode eksempler på klimatilpasning.

Reduksjon av klimagassutslipp

Å redusere klimagassutslippene er avgjørende for å begrense temperaturøkning og de negative konsekvensene klimaendringene som vil komme. Vi jobber med å redusere klimagassutslipp innenfor kulturmiljøforvaltningens arbeidsområder. Det er særlig tre områder som utpeker seg:

  • bevaring og bruk av eksisterende bygninger fremfor riving
  • energieffektivisering
  • klimavennlig arealbruk og arealplanlegging.

Kulturmiljøfeltet har verdifull kunnskap og spisskompetanse, og kan på flere måter være en viktig aktør i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. Vi bør være en tydelig stemme i omstillingen til et lavutslippssamfunn. I enkelte saker vil kulturmiljøforvaltning og klimatiltak være i konflikt. Dette utfordrer oss på nye måter, og vi må derfor veie ulike hensyn mot hverandre, prioritere og bidra til gode løsninger. Å bevare og ombruke eksisterende bygninger er det beste vernet, både for kulturmiljøet og naturen.

Publisert: 8. april 2020 | Endret: 23. oktober 2024