Om prosjektet
Den kuriske landtunge er et unikt kulturlandskap som strekker seg langs 52 kilometer av den litauiske kystlinjen. Området er en strandsjø som er skapt av både hav, vind og befolkningens innsats. Mot slutten av 1900-tallet ble sanddynene truet av erosjon, og har derfor blitt kontinuerlig forsterket av lokalbefolkningen. I 2000 ble området innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, blant annet på grunn av det unike forholdet mellom kultur og natur. Selv om stedet er kjent for sin vakre natur, så har den kulturelle betydningen av området vært underkommunisert.
Formålet med prosjektet er derfor å øke kunnskap om lokal kultur og tradisjoner, og dermed bidra til økt lokal kompetanse og økonomisk utvikling. Prosjektet skal fremme involvering av lokalsamfunnet, og på den måten bidra til stedsutvikling og verdiskapning. Et av målene er å gjøre området mer attraktivt for besøkende og turister.
Prosjektet vil ta utgangspunkt i en tidligere låve. Denne skal bli istandsatt som en kulturlåve, «Culture Barn» som skal brukes til ulike kulturelle aktiviteter. Dette inkluderer blant annet bygging av tradisjonelle båter, produksjon av lokal mat og salg av lokalt håndverk. Kulturlåven skal også brukes til ulike kurs og kompetansehevingstiltak. Prosjektet er lokalt forankret med flere samarbeidspartnere i regionen, og Academy of Arts i Vilnius.
Norsk partnerskap
Biotope AS er norsk samarbeidspartner i dette prosjektet. Biotope er et arkitektfirma som arbeider målrettet og eksklusivt med naturbasert arkitektur. Ved å utvikle spesialtilpasset arkitektur som spiller på lag med naturomgivelsene, ønsker Biotope å bidra til økt forståelse for naturen og bygge rom for gode naturopplevelser. I prosjektet Kulturlåven vil Biotope bidra med spisskompetanse innen stedsutvikling gjennom naturbasert arkitektur.
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjektnummer
LT04-3-KM-K01-049
-
Land
Litauen
-
Prosjekteier
Kintai Arts
-
Nettsted
-
Utlysning
Lokalt entreprenørskap
-
Norsk partner
Biotope AS
-
Partners nettsted
-
Beløp
€ 833 128,46