Om prosjektet
I dette prosjektet er det etablert et minnested på området hvor leiren tidligere sto. Gjennom en arkitektkonkurranse ble det valgt ut et design for området, et moderne formidlingsbygg med publikumsfasiliteter, og en utendørs utstilling som forteller historien om leiren.
Hundretusener av romer ble forfulgt og myrdet under det nasjonalsosialistiske regimet i Tyskland og Europa. Det var et av målene til nazistaten og dens raseideologi å utrydde minoriteten. Lety var ikke bygget som utrydningsleir, men mange av fangene døde av sult, sykdom og mishandling. Et tyfus-utbrudd i 1942 drepte mange og førte til at leiren ble nedlagt og bygningene brent. Av de rundt 1309 fangene i leiren er det estimert at 326 døde i Lety, mens over 500 fanger ble deportert til Auschwitz eller andre dødsleire. Alle de 1309 fangene som satt i leiren vil få sitt navn skrevet på en linje i «the circle of reverence», en stor sirkulær sti som omkranser stedet hvor leiren lå.
En av utfordringene i formidlingen av områdets historie er at det finnes få fysiske spor etter konsentrasjonsleiren. I forkant av prosjektet ble det gjennomført arkeologiske utgravninger på området. Funnene fra undersøkelsene blir stilt ut i det nye formidlingsbygget.
Minnestedet er finansiert med tsjekkiske, tyske og norske bidrag. Det er formidlingsbygget som er dekket av EØS-midlene. Det nye minnestedet i Lety er en viktig anerkjennelse av romenes holocaust i Tsjekkia og Europa.
Kortfilmen «Don’t forget about that little girl» («Nezapomeňte na toto děvčátko») handler om skjebnen til barna som ble fengslet i konsentrasjonsleiren Lety og senere myrdet i gasskamrene i Auschwitz. Nyhetssiden Romea.cz har skaffet seg rettighetene til denne filmen og gjør den tilgjengelig for publikum her med engelske undertekster (trykk på Youtubes knapp for teksting). Filmen ble laget i 1960 av den tsjekkoslovakiske dokumentarfilmskaperen Miroslav Barta.
Norsk partnerskap
Falstadsenteret deltok som norsk partner i dette prosjektet og har bidratt med sin kompetanse som forskningsinstitusjon, minnested og formidlingssenter. Både Falstadsenteret og Museum of Romani Culture er medlemmer av The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).
I prosjektet har Falstadsenteret blant annet bidratt med erfaringsutveksling og rådgivning i utviklingen av minnestedet og tilhørende formidlingstiltak for voksne, barn og ungdom. De har også bidratt i en internasjonal forskerkonferanse som ble holdt i Písek våren 2024.
Gjennom samarbeidet har de tsjekkiske prosjektpartnerne også vært på besøk til minnesteder i Norge. I tillegg til Falstadsenteret har de besøkt HL-senteret, Wergelandsenteret, 22. juli-senteret og Utøya. Andre partnere i prosjektet var Lety kommune og Universitetet i Vest-Böhmen i Pilsen.
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjekttype
Restaurering, Revitalisering
-
Land
Tsjekkia
-
Prosjekteier
Museum of Romani Culture
-
Nettsted
-
Norsk partner
Falstadsenteret
-
Partners nettsted
-
Beløp
€ 1,500,000
*Riksantikvaren har benyttet Stortingets navn på befolkningsgruppen. Flere andre navn og begrep er benyttet av og om gruppen.