Om prosjektet
Transilvanias Etnografiske Museum har blant sine objekter en større samling av ikoner, eller helgenbilder, malt på glass. Ikonene utgjør en viktig del av Romanias religiøse og kulturelle historie. I denne unike kunstsamlingen er lokale kunstnere fra Sebeș- dalen sterkt representert
I dette prosjektet er 66 utvalgte glassikoner fra Sebeș- dalen restaurert og vist frem gjennom en utstilling som sto fra desember 2021 til mars 2022. Som en del av prosjektet blir det brukt VR- teknologi (Virtual Reality) for å tiltrekke seg et ungt publikum. Målet med prosjektet var både å dokumentere objektene, og å formidle denne unike kulturarven for nye generasjoner.
Norsk partnerskap
Den norske programpartneren er Nordic Urban Design Association (NUDA). I dette prosjektet samarbeidet NUDA med Transilvanias etnografiske museum om å utvikle et planverktøy for gjennomføring av utstillingen. Planverktøyet ble også designet og utviklet på tanke på bruk i fremtidige utstillinger. NUDA deltar også som norsk prosjektpartner i prosjektet The Church of Horea – a heritage for the future.
Link til NUDAs hjemmeside om prosjektet:
Link til YouTube- video med demonstrasjon av VR- teknologi for skoleklasser:
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjektnummer
RO01-15
-
Prosjekttype
Restaurering, Revitalisering
-
Land
Romania
-
Prosjekteier
Transylvanian Museum of Ethnography
-
Nettsted
-
Utlysning
Innovative cultural exhibitions of restored objects supported
-
Norsk partner
The Nordic Urban Assembly
-
Partners nettsted
-
Andre partnere
Technical University of Cluj-Napoca
-
Beløp
€ 129,999