– Dette er viktig for at vi skal kunne ta vare på kulturminnene våre i framtida og er et bidrag til det grønne skiftet. Ved å spare de mest verdifulle trærne sørger vi for at vi har kvalitetstømmer til å sette i stand gamle trehus og stavkirker. Jeg er glad for at Innlandet fylkeskommune og skogeierne satser på skogen, sier statssekretær Kjersti Bjørnstad.
Det er store dimensjoner over tømmeret i mange av de gamle trehusene og stavkirkene i Norge. Trærne vokste seg større før de ble felt, og den lange voksetiden ga solide materialer med høy kvalitet. I dag er det vanlig å felle yngre trær, og plantet skog gir hurtigvoksende trær, men også dårlige trevirke. Det er ikke alltid enkelt å finne riktige materialer når gamle hus skal repareres.
– Riksantikvaren ser at det kommer store behov for kvalitetstømmer fremover, nå som kirkene våre får et løft gjennom det nye kirkebevaringsfondet, sier riksantikvar Hanna Geiran.
– Materialbruk er en viktig del av vår nye håndverksstrategi, og det gode arbeidet med å kartlegge skogen i Innlandet er noe som mange bør bli inspirert av.
Prosjekt med rot i virkeligheten
Stange og Romedal allmenning har registrert og lagt i database omkring 1000 trær av høy kvalitet som er 200-250 år gamle. Dette er et verdifullt grøntlager på rot, som skal gi grobunn for kulturmiljøforvaltningen i framtida. Innlandet fylkeskommune jobber strategisk med materialtilgang og kvalitetsvirke, gjennom INNOtrad-prosjektet som fikk 900 000 kr i verdiskapingsmidler fra Riksantikvaren.
– Vi får ikke kjøpt alle trærne som Almenningen har kartlagt med midlene vi gir nå, men vi sender et viktig signal om behovet for et grøntlager på rot. Vi ønsker å få bevart trærne som allmenningen har lagt mye innsats i å få kartlagt og registrert, sier Geiran.

Se oversikten: 8 millioner til arkeologiske kulturminner
Riksantikvaren har fordelt 2025-potten til sikring av bergkunst og skjøtsel og formidling av andre arkeologiske kulturminner.

Slik finner du kulturskatten på påsketuren!
Påsketur er en kjær tradisjon i Norge. 2025 er Friluftslivets år, og med Kulturminnesøk i lomma kombinerer du natur og kulturarv i påsken.

Brannen i Drammen
I brannen på Landfalløya 10. april 2025 har flere trehus og et av Drammens få gjenværende sjøhus gått tapt.