Pressemelding

Fredet yachtverft

A/S Holmen Yachtværft i Asker kommune ble etablert i 1918. Verftet, som fremdeles er i full drift, ble fredet av Riksantikvaren 16. april.

Publisert: 16. april 2018 | Endret: 20. desember 2019

bildet viser verftet sitt første nybygg på lang tid, snekken «Kari Anne». Foto er tatt av Karen Thommesen, Riksantikvaren
Holmen Sommeren 2015 leverte verftet sitt første nybygg på lang tid, snekken «Kari Anne». Foto: Karen Thommesen, Riksantikvaren

Holmen Yachtværft ble startet opp for å bygge seil- og motorbåter, og gjennomføre vedlikehold og reparasjon av båter. Verftet ligger på Landøya ved Nesbru i Asker, og feirer i år sitt 100-årsjubileum. – Fredningen av Holmen Yachtværft er starten på et nytt kapittel i verftets lange og stolte historie. Det er helt spesielt at Riksantikvaren freder et industrianlegg som er i full drift.

Bilde av Holmen Yachtværft som ble etablert i 1918. Fotografert av Karen Thommesen, Riksantikvaren
Værft Holmen Yachtværft ble etablert i 1918. Foto: Karen Thommesen, Riksantikvaren

-Bruk er det beste vern, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran fra Riksantikvaren. Hun overrakte de offisielle fredningsdokumentene til Ingar Brauti, en av tre eiere av firmaet Båtgutta AS, under en fredningsmarkering i dag. Holmen Yachtværft er et viktig kulturminne knyttet til Oslofjorden, og en representant for lystbåtverftene som etablerte seg på begynnelsen av 1900-tallet.

Her på Holmen Yachtværft ser vi seilsportens utvikling, fra den elitepregede seilsporten før andre verdenskrig, frem til den mer folkelige lystseilasen som utviklet seg etter krigen.

Et værft med mange historier

A/S Holmen Yachtværft bygget båter av ypperste håndverksmessige kvalitet, og driver fremdeles med opplags- og vedlikeholdsarbeid. Flere kjente personer har vært knyttet til verftet gjennom tidene. Disponent Henrik Robert var sølvmedaljør i to olympiske leker, og kjente seilere som Kong Olav V, Arnfinn Heje og Sonja Henie hadde båter ved verftet.

Værftet har ivaretatt sin status som håndverksbedrift gjennom sin 100-årige historie. Holmen Yachtværft forteller mange parallelle historier om ulike samfunnslag, fra verftsarbeider til disponent, eier og ikke minst seilerne.

De bevarte arkivene fra verftet forteller om den daglige driften på et til dels svært detaljert nivå, og gir et godt bilde av driften og forholdene ved verftet, så vel som kontakten med kundene og eiernes rolle.

A/S Holmen Yachtværft Mange båteiere får siste finpuss på båtene sine hos Holmen Yachtværft. Foto: Gunvor Haustveit, Riksantikvaren

Fredningen

Disse bygningene ved verftet er nå fredet: Båtbyggerverkstedet, Båtskur 1/verkstedhall,Båtskur 3, Mastehuset, Bolighuset «Odden» og Båtskur 9. Det er eksteriøret på bygningene som er fredet. I tillegg fredes skinnegangen med tralle.  Fredningen skal ikke hindre videre handel og virksomhet.

Oslofjorden er det kystområdet som flest nordmenn sogner til, og kulturminner knyttet til kysten har vært underrepresentert på listen over det som er fredet i Norge.

16.04.2018 15:46 endret 27.04.2018 10:19

Pressevakt Riksantikvaren

Ikke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153