Onsdag 20. juni, ble fredningen markert med et arrangement i det åpne atriet i bygningen. Både riksantikvar Jørn Holme, byantikvar Janne Wilberg og den nye eieren av bygget, Ivar Tollefsen fra Fredensborg AS, var til stede.
– Den tidligere amerikanske ambassaden er et hovedmonument i norsk etterkrigsmodernisme.
Dette var et sentralt verk i arkitekten Eero Saarinens virke og et viktig bygg i det amerikanske ambassadebyggeriet etter andre verdenskrig, sier riksantikvar Jørn Holme.
Den amerikanske ambassaden
Før andre verdenskrig var det vanlig at USA enten kjøpte eldre bygninger, eller oppførte nye i et klassisk formspråk, til bruk for sine ambassader.
Men etter krigen skulle moderne arkitektur kommunisere verdier som demokrati, åpenhet og innovasjon. Den tidligere amerikanske ambassaden ble offisielt åpnet den 15. juni 1959.
Bygningen ligger på den trekantete tomten mellom daværende Drammensveien, Løkkeveien og Hansteens gate, og har adresse Henrik Ibsens gate 48.
Ideen om åpenhet og gjestfrihet kommer særlig til uttrykk i ambassadens bibliotek, som tidligere var åpent for publikum, i auditoriet og i det generøse atriet som ønsket de besøkende velkommen på en vennlig og varm måte.
De senere årene har bygningen vært omgitt av sikkerhetsforanstaltninger, som nå etter hvert skal fjernes.
Firmaet Fredensborg AS kjøpte eiendommen av amerikanske myndigheter i 2017, og den amerikanske ambassaden har flyttet til Huseby i Oslo.
Arkitekten Eero Saarinen (1910-1961)
Eero Saarinen er en av etterkrigs
-modernismens mest lovpriste arkitekter. Familien var opprinnelig fra Finland, og flyttet til USA da Eero Saarinen var 13 år gammel.
Det finnes kun tre oppførte bygninger av Saarinen utenfor USA: foruten ambassaden i Oslo, er det USAs tidligere ambassade i London og Ellinikon flyplass utenfor Athen.
Fredningen
Fredningen omfatter bygningens eksteriør og deler av interiøret, som hovedentreen, sideentreer, atrium, auditorium og kafeteria, opprinnelig bibliotek i andre etasje, suiten med ambassadørens kontor, samt flere møterom og fellesarealer.
I tillegg er et område rundt ambassaden fredet.
20.06.2018 14:53 endret 26.06.2018 10:34
Pressevakt Riksantikvaren
Ikke send sms, telefonen viderekobles.Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Tel: 404 65 153