Sektorvise landsverneplaner og fredningsvedtak
Finansdepartementet
Landsverneplanen for Finansdepartementet omfatter 20 eiendommer fra Toll- og avgiftsdirektoratet. 12 av disse ble fredet 15. september 2014. Flere av eiendommene har vært administrativt fredet siden 1930-tallet. I tillegg er én av departementets eiendommer vernet i verneklasse 2.
Toll- og avgiftsetatens eiendommer består i dag av en rekke tollstasjoner som har en historie helt tilbake til 1700-tallet. De fleste ligger i uthavner langs kysten, men det finnes også noen i innlandet på grensen til Sverige. De fleste tollstasjonene har huset tollbetjenter og deres familier, i tillegg til at de har hatt vaktrom og lager for tollvarene. På stasjonene har det ofte vært hageanlegg for dyrking av nyttevekster og til rekreasjon.
Tolletaten har en lang historie i Norge. Den har hatt en sentral rolle for norsk økonomi og vært en viktig etat i oppbygningen av Norge som selvstendig nasjon. De fredede objektene dekker historisk «det nye Norge» fra 1814 og frem til 1960-tallet.
Fredningsvedtak av 15. september 2014
I oversikten under finner du fredningsvedlegget til de enkelte kompleksene.
Landsverneplanen av 4. mars 2013
Landsverneplanen er det omforente utvalget av kulturminner i sektoren. Dette har dannet grunnlaget for utvalget av eiendommer som er fredet.
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har utført arbeidet med landsverneplanen på oppdrag fra Toll- og avgiftsdirektoratet, i samarbeid med Riksantikvaren.
Fredningsvedtak
- Gravningsund tidl. tollstasjon
- Herføl tidl. tollstasjon
- Otteid tidl. tollstasjon
- Larkollen tidl. tollstasjon
- Årøysund tidl. tollstasjon
- Sandøsund tidl. tollstasjon
- Borøy tidl. tollstasjon
- Hesnes tidl. tollstasjon
- Brekkestø tidl. tollstasjon
- Møvik tidl. tollstasjon
- Ny-Hellesund tidl. tollstasjon
- Vauldalen tidl. tollstasjon