Domkirkeplassen 3 i Stavanger

Tidligere Norges Bank i Stavanger er et av 1960-tallsarkitekturens høydepunkter i Norge. Den fremtrer som et modernistisk, renessansepalass i glass og stål, som nå huser kulturbanken Sølvberget.

Bilde av Norges bank. Fasade mot Domkirkeplassen før Norges Bank ble til kulturbanken Sølvberget. Foto: Morten Stige, Riksantikvaren
Fasade mot Domkirkeplassen før Norges Bank ble til kulturbanken Sølvberget. Foto: Morten Stige, Riksantikvaren

Arkitekten

Bygget ble oppført i årene 1962-1964 etter tegninger av arkitekt Louis Kloster, som vant arkitektkonkurransen i 1960. For denne bygningen ble han tildelt A.C. Houens arkitektpris i 1975. Prisen regnes som Norges fremste arkitekturpris og deles ut av Kulturdepartementet og Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Historikk

Distriktsavdelingene var en viktig del av Norges Banks organisasjon fra den ble etablert i 1816 fram til 2001. Avdelingen i Stavanger ble etablert i 1852 og holdt gjennom årene til i ulike lokaler. Eget nybygg fikk den først på Domkirkeplassen i 1964, etter at bygningen som opprinnelig lå på tomten måtte rives på grunn av soppskade.

Arkitekturen – beskrivelse av bygningen

Arkitektenes intensjon var en lett bygning med mest mulig lysinnslipp fra alle kanter. Bygget er på syv etasjer, to av dem ligger under gatenivå.

Gjennomgående materialbruk er glass, aluminium, japansk eik og håndmeislet betong.

Bilde av innsiden til Norges bank. Utsikt ned fra mesaninen mot foajeen og til Domkirkeplassen utenfor. Foto: Morten Stige, Riksantikvaren
Utsikt ned fra mesaninen mot foajeen og til Domkirkeplassen utenfor. Foto: Morten Stige, Riksantikvaren

Selve banklokalene – kalt «banksalen» – på gateplan mot Domkirkeplassen, dekket to fulle etasjer med en innskutt mesanin over personalets arbeidsområde. På mesaninen lå direktørens kontor med styrerom og sekretariat.

En åpen fritrapp og en heis (som opprinnelig var transparent) forbinder de fire nederste etasjene. Tredje og fjerde etasje var kontorlokaler. I den tilbaketrukne toppetasjen lå blant annet bibliotek, møterom med tekjøkken og leilighet for vaktmester.

Alle syv etasjene bindes sammen av et eget hovedtrappeløp med heis. Massiv japansk eik er gjennomført i all fast innredning som er spesialtegnet til formålet.

Den elegante fasaden mot Domkirkeplassen er selvbærende (såkalt «curtain wall») med store glassvinduer festet til aluminiumsprofiler levert av Raufoss Ammunisjonsfabrikker. Vindusflatene på gateplan er over 6 meter høye og går over to etasjer. Eksteriøret er i all hovedsak uendret siden bygningen var ny.

Bilde av innsiden av Norges bank. Bildet viser det vakre trappeløpet i Japansk eiketre. Foto: Siri Schrøder Vesterkjær Riksantikvaren
Vakkert trappeløp i tre. Foto: Siri Schrøder Vesterkjær Riksantikvaren

Slik karakteriserte Morgenbladet bankbygget, som i 2007 kåret det til ett av etterkrigstidens 12 viktigste byggverk: «Norges Bank i Stavanger er et av 1960-tallsarkitekturens høydepunkter. Sober og distingvert fremtrer fasaden nærmest som et modernistisk, tredelt renessansepalass i glass og stål.

Tidløs internasjonal modernisme inspirert av Mies van der Rohes arkitektur er kombinert med rustikk, håndmeislet betong slik at bygningen fremstår som både kontinental og nasjonal».

Nedlagt som avdelingskontor

Etter at avdelingskontoret ble nedlagt i 2002, holdt Norsk Kontantservice (NOKAS) til i bygget, og ble åsted for NOKAS-ranet 5. april 2004. NOKAS flyttet til eget bygg i 2007. I 2004 kjøpte Stavanger kommune bygningen og pusset den opp for 29 millioner kroner. I 2011 overtok Sølvberget – Stavanger kulturhus – forvaltningen av bygget, med navnet Kulturbanken Sølvberget.

Omfanget av fredningen

Fredningen omfatter bygningens eksteriør og det overbygde inngangspartiet på fasaden mot Domkirkeplassen, inkludert trapp og nedkjørsel til parkeringskjeller samt opparbeidet område i bygningens bakgård.

Innvendig fredes hovedtrappeløpet gjennom alle etasjer, intern trapp fra første etasje og ned til underetasjen, deler av underetasjen og to hvelv med mellomliggende rom samt kjøregjennomgang/garasje. I tillegg fredes hele første etasje, mesanin, hele andre etasje samt deler av femte etasje med tidligere bibliotek, styrerom og vaktmesterleilighet i tillegg til noe større løst inventar.

Statens kulturhistoriske eiendommer

Fredningen er en del av prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer». Formålet med dette prosjektet var at alle statlige sektorer skulle vernevurdere sine byggverk og anlegg. Dette gjøres ved at fagdepartementene kartlegger og velger ut kulturhistoriske byggverk og anlegg i sin sektor i samråd med Riksantikvaren. (Kongelig resolusjon 1.september 2006)
Les mer om prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» her

SKE-forskriften

Forskrift nr. 1088 om fredning av statens kulturhistoriske eiendommer.

Kart

Kart over Domkirkeplassen og Norges bank
  • Fredningsår

    10.02.2016

  • Region

    Rogaland

  • Eierskap

    Bedrift

  • Datering

    1900 tallet

  • Enkeltminne

    Bygning: Bank-børsbygning