Klima og kulturmiljø
Klimatilpasningsløsninger
Klimaendringene gjør det mer utfordrende å ta vare på kulturmiljø. Utfordringsbildet er komplekst og i stadig endring, og det er mye vi ennå ikke vet om hvilke konsekvenser klimaendringene vil føre til i samfunnet.
Hva kan vi gjøre?
Kulturmiljøforvaltningen vil i årene som kommer måtte utvikle praksis og rutiner for å forebygge skader på både miljø og kulturminner. Et av de viktigste grepene vi kan ta er å jobbe med kunnskapsutvikling innenfor området, slik at vi får bedre verktøy og metoder for å ta vare på naturen, kulturminner og kulturmiljø. Vi har laget en oversikt over kulturmiljøforvaltningens kunnskapsbehov for å fremme forskningen innenfor feltet, og har flere miljøovervåkingsprogrammer vi har ansvaret for.
Miljøovervåkningsprogrammer
Riksantikvaren har ansvaret for overvåkingen av kulturminner, kulturmiljøer og landskap. De enkelte overvåkingsprogrammene blir gjennomført av eksterne institusjoner og kunnskapsmiljøer.
Gjennom programmene følger vi med på utviklingen for ulike typer kulturminner. Slik kan vi kartlegge uønsket utvikling i tide og sette inn tiltak. Målet er et best mulig kunnskapsgrunnlag for faglige vurderinger og politiske prioriteringer.
Her kan du lese mer om de enkelte miljøovervåkingsprogrammene.
Tilskuddsordninger
Det finnes flere tilskuddordninger for kulturmiljø og kulturminner. I flere av disse er det mulig å søke om midler til sikring av kulturminner og kulturmiljøer.
Bygg og bevar
Bygg og bevar er et nettsted for eiere og folk som jobber med gamle hus. Programmet sprer kunnskap om hvordan gamle hus skal vedlikeholdes og settes i stand, i tråd med bygningens alder, konstruksjon, materialbruk, stil og lokale egenart. Alt dette skal bidra til å redusere byggskader og tap av kulturhistoriske verdier og til at eldre bygninger blir brukt, forvaltet, satt i stand og utviklet på en god måte.