Danserestauranten
En danserestaurant i tilknytning til et museum hører med til sjeldenhetene i Norge. Dette møtestedet knyttet til folkekulturen hadde sin storhetstid på 1960- og 70-tallet.
Beskrivelse av kulturminnet
Bygningen ble tegnet i 1957 av arkitektfirmaet Vesterlid og Østerhaug og sto ferdig oppført i 1960. Oppdragsgiver var Glomdalsmuseet.
Danserestauranten er primært en åpen konstruksjon bygget for sommerbruk, med scene og dansegulv på grunnplan, og terrasser med sitteplasser for publikum som bygger seg opp mot et serveringsareal på øvre plan.
Her er det en disk som vender ut mot vest, mens det for øvrig på dette planet er en innendørs restaurant med store vindusflater som vender ut mot Glomma i øst. Ved bygningens nordøstre hjørne er det billettluke og en port, som var kombinert med inngangsport til museets uteområde. Innenfor porten og under restauranten var det en suvenirbutikk og kiosk, og gangareal som leder til trappa opp mot restauranten på bygnings sørøstre hjørne.
Ved bygningens nordøstre hjørne er det billettluke og en port, som var kombinert med inngangsport til museets uteområde. Innenfor porten og under restauranten var det en suvenirbutikk og kiosk, og gangareal som leder til trappa opp mot restauranten på bygnings sørøstre hjørne.
Fra dette arealet er det også adkomst til garderober og toaletter i underetasjen. Scenen ligger i vestre del av komplekset, og dansegulvet foran er omgitt av en vanngrav.
Som arkitektur er Danserestauranten unik og nyskapende, og samtidig karakteristisk for utviklingen som preget norsk formgiving i samtiden.
Med et modernistisk uttrykk og en materialbruk preget av samtidens industriproduksjon utgjør bygningen en kontrast til museumsbygningene, men tar samtidig opp ideer fra den tradisjonelle byggeskikken.
Danserestauranten fikk oppmerksomhet og positiv omtale både på nasjonalt nivå og ellers i Norden, som arkitektonisk verk og attraksjon på Glomdalsmuseet og i Elverum.
Omfanget av fredningen
Fredningen omfatter Danserestaurantens eksteriør og interiør og løst inventar i restauranten. Terrassene som ble planlagt som del av den arkitektoniske helheten av publikumsanlegget inngår også i fredningen.
Formålet med fredningen
Formålet med fredningen av Danserestauranten er ta vare på bygningen som et eksempel på moderne arkitektur i Hedmark fra omkring 1900, både som et særegent arkitektonisk verk og som et kulturhistorisk viktig eksempel på møtesteder knyttet til folkekulturen i samme tidsrom.
Formålet med fredningen av området rundt bygningen er å bevare plasseringen av den som en del av omgivelsene i relasjon til både Glomdalsmuseet og Glomma.
Les mer om omfang av og formål med fredningen i fredningsbrevet
Kart over Danserestauranten
-
Fredningsår
29.09.2017
-
Region
Østlandet
-
Eierskap
Bedrift
-
Datering
1960-tallet
-
Enkeltminne
Bygning: Restaurant-kafe