Tilskuddsordninger

Tilskudd til kultur­historisk verdi­fulle kirke­bygg

Her finner du informasjon om tilskuddsordninger fra Kirkebevaringsfondet, tilskudd til kulturhistorisk verdifulle kirkebygg. Lenker til fondets fire tilskuddsordninger finnes nederst på siden.

Midler fra kirkebevaringsfondet til fordeling i 2025

2024 er et oppstartsår for Kirkebevaringsfondet. I september ble de første 100 millioner kronene fra fondet tildelt til i alt 44 kirker, landet over. Det er nå klart for den andre runden med utlysning av midler.

Tilskuddsmidlene skal bidra til bevaring av kulturhistorisk verdifulle kirkebyggs eksteriør og interiør. Målet er at kirkebyggene både kan fortsette å være kilder til tro og kunnskap og gi grunnlag for opplevelse, engasjement og innsikt. Dette er i tråd med bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg.

Med kulturhistorisk verdifulle kirkebygg mener vi fredete og listeførte kirker: Last ned oversikt over hvilke kirker som omfattes av bevaringsstrategien her (pdf)

I revidert nasjonalbudsjett for 2024 har Stortinget vedtatt at Barne- og familiedepartementet kan pådra forpliktelser om tilskudd til Bevaringsstrategi for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg innenfor en samlet ramme på 10 mrd. kroner (i 2024-kroner), med årlige utbetalinger på inntil 500 mill. kroner i perioden 2024 til 2054. I 2024 er det satt av 100 millioner kroner til formålet.

Bevaringsstrategi for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg

Bevaringsstrategien for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg omfatter tre bevaringsprogrammer:

  • Middelalderkirker
  • Kirker oppført mellom 1537-1850
  • Kirker oppført etter 1850

Bevaringsstrategien har fire innsatsområder:

  1. bevaring (istandsetting, sikring og konservering),
  2. kunnskap og kompetanse,
  3. opplevelse og formidling og
  4. engasjement og deltakelse.

Innsatsområdene skal sikre en bred tilnærming i arbeidet med å sikre kirkebyggene.

Forskrift for Kirkebevaringsfondet

Forskriften for tilskuddsposten gir nærmere føringer for hvem som kan motta tilskudd, hva det kan gis tilskudd til, og hvor mye som kan gis. Forskriften stiller også krav til søknad og rapportering: Forskrift om tilskudd til kulturhistorisk viktige kirkebygg – Lovdata

Vi anbefaler alle som ønsker å søke om tilskudd om å sette seg godt inn i forskriften.

Publisert: 25. juni 2024 | Endret: 13. desember 2024