Tilskuddsordninger

Tilskudd til særskilte for­­prosjekt for kultur­­historisk verdi­­fulle kirker

Alle inngrep eller endringer i fredete og listeførte kirker er søknadspliktige. Tillatelse må foreligge før slike tiltak igangsettes. 

Hvem kan søke?

Eiere av fredete og listeførte kirker kan søke om tilskudd.

Prioriteringer for tilskuddsmidlene 2025

Ved fordeling av tilskudd prioriterer Programstyret for Kirkebevaringsfondet kirkebyggene som har størst vedlikeholdsbehov og størst kulturhistorisk og kirkelig verdi. Bevaringsprogram for middelalderkirker blir prioritert. Prioriteringen utelukker ikke kirker som faller inn under ett av de to andre bevaringsprogrammene fra å søke.

Programstyret kan også legge vekt på hensyn som kapasitet i markedet, tilgang til kvalifiserte håndverkere, behovet for kompetanseutvikling og geografisk fordeling.

Hva kan dere søke om?

Dere kan søke om tilskudd til særskilt forprosjekt.

Et særskilt forprosjekt er et forarbeid for konkrete istandsettings-, sikrings- og konserveringstiltak. Hensikten er å hente inn kunnskap og legge grunnlaget for gjennomføring av hovedprosjekt.

Kostnadene for godkjente forprosjekter dekkes i sin helhet av tilskuddsordningen. Det er programstyret som godkjenner et forprosjekt.

For et forprosjekt som allerede er igangsatt eller gjennomført, dekker staten hele kostnaden ved eventuelle tillegg som må gjennomføres for å få forprosjektet godkjent og kvalifisere til å få tilskudd til hovedprosjekt.

Krav til søknad om tilskudd til særskilt forprosjekt

Søknaden må inneholde:

  • rapport fra gjennomført overordnet forprosjekt eller annen dokumentasjon som viser at tiltaket inngår i en helhetlig plan for kirken
  • beskrivelse av det særskilte forprosjektets innhold, herunder foto av bygningsdel, objekt, skader eller mangler som er tema for forprosjektet
  • beskrivelse av de ulike innsatsområdene som skal inngå i forprosjektet, med planlagte tiltak
  • budsjett for gjennomføring av forprosjektet, samlet og fordelt på innsatsområder.
  • dokumentasjon på at tiltak i det særskilte forprosjektet, som er kjent på søknadstidspunktet, og som krever tillatelser eller dispensasjoner etter kulturminnelov, kirkebyggforskrift, plan- og bygningslov eller annet relevant regelverk, er omsøkt eller godkjent.
  • intensjonserklæring fra kommunen eller en foreløpig plan som viser hvordan dere planlegger å dekke egenandelen i et hovedprosjekt

Hvordan søker dere?

Søknad om tilskudd sendes i søknadsportalen Digisak
Veiledning for Digisak finner du her. 

Søknadsfrist

4. november 2024.
Dere vil motta svar på søknaden innen 30. januar 2025.

Spørsmål om tilskuddsordningen

Spørsmål kan sendes til postmottak@ra.no 

Publisert: 25. juni 2024 | Endret: 7. desember 2024