Bevaringsstrategiene skal tilrettelegge for at kulturminner, kulturmiljøer og landskap blir bevart og brukt som en ressurs i samfunnsutviklingen. Strategiene skal synligjøre kulturmiljøenes betydning for miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft.
Strategien er på høring fra 28. april til 13.juni. Alle kan si sin mening, ved å sende inn høringsuttalelse til postmottak@ra.no
Norge er en industri- og teknologinasjon. I hele Norge finner vi spor av hva industri og teknologi har betydd for landet vårt. Vi har et felles ansvar for å ta vare på kulturmiljøene våre, og bevaringsstrategien skal legge til rette for dette.
Industri og teknologi har gitt grunnlag for at vi kan leve gode liv. Bearbeiding av råstoff, basert på naturressursene våre, har bidratt til vekst og utvikling i samfunnet vårt både på lokalt og nasjonalt plan.
Både små og store virksomheter har sysselsatt og livnært folk på ulike måter gjennom tidene, og bidratt til en stor bredde av kulturmiljø knyttet til næringer og industri.
Håndverk, kunnskap og tradisjoner gir liv til kulturarven. Bevaringsstrategien for næringers og industriers kulturmiljø skal sikre at vi tar vare på og tar i bruk hele bredden av de historiske sporene.
Gjennom denne strategien ønsker vi å løfte næringers og industriers kulturmiljø og bidra med tiltak der behovene er størst. Målet er å bevare, og samtidig finne smarte, langsiktige løsninger som gir nytt liv til kulturmiljø og som skaper verdier for framtiden.
Strategien har tre deltemaer:
Deltema 1: Industrien som bygde landet handler om næringene med størst betydning gjennom tidene og om industriens rolle i samfunnsbyggingen. Mange av industrimiljøene knyttet til de største næringene kan være vanskelige å ivareta gjennom fysisk bevaring. Samtidig har de et uutnyttet potensial for formidling av kunnskap om industriutviklingen. Denne kunnskapen rommer erfaringer som er nyttige for en bærekraftig samfunnsbygging i tiden framover.
Den høye omstillingstakten i dagens samfunn gjør at viktige kulturmiljøverdier fra vår nyeste industrihistorie kan gå tapt om vi ikke sikrer kunnskap om dem i tide. Prioriterte områder er Industrimiljøet og Hjørnesteinsbedriften. Innsatsen skal bidra til å bevare og formidle et bredere utvalg av kulturmiljø som representerer de største næringene og den samfunnsbyggende rollen de har hatt helt opp til vår tid.
Deltema 2: Våre mangfoldige næringer handler om sårbar og mangfoldig industriarv. Det gjelder verdifulle kulturmiljø som bidrar til identitet og tilhørighet i rurale og urbane strøk. Prioriterte områder er Byindustri og Særegen småindustri. De representerer både store kulturmiljøverdier og betydelige ombruksressurser. Arealpress og arealknapphet en utfordring for byindustrien, men det finnes også store muligheter for ombruk.
Byindustrien representerer en ressurs for verdiskaping og bærekraftig bruk av bygninger og arealer. Den særegne småindustrien inneholder et mangfold som ikke er godt nok kjent, og som står i fare for å gå tapt. Både byindustrien og den særegne småindustrien trenger mer oppmerksomhet. Innsatsen skal bidra til at disse kulturmiljøene blir bevart og verdsatt som del av vår mangfoldige industriarv.
Deltema 3: Industriens logistikk handler om bevegelige kulturminner og infrastruktur knyttet til næringers og industriers kulturmiljø. De bevegelige kulturminnene representerer store verdier for opplevelse og engasjement. Den fysiske infrastrukturen er en viktig forutsetning for nærings- og industrivirksomhet.
Infrastrukturen er nødvendig for at bevegelige kulturminner kan brukes, og for at både bevegelige kulturminner og infrastruktur skal forstås som deler av en helhet. Prioriterte områder er bevegelige kulturminner og infrastruktur knyttet til næringers og industriers kulturmiljø. Innsatsen skal bidra til at bevegelige kulturminner og infrastruktur blir bevart og brukt.
Arbeidet med strategien
Riksantikvaren sendte forslag til bevaringsstrategier for bygder og byers kulturmiljø og næringer og industriers kulturmiljø ut på høring 28.april.
Innspillene vil etter fristen 13. juni bli tilgjengelige nederst på denne siden.
Riksantikvaren skal levere forslag til strategi til Klima- og miljødepartementet (KLD) innen 1. september 2025.
Høsten 2025 vurderer KLD forslaget, og kommer med eventuelle endringer, før strategien er klar til å settes i verk.
I arbeidet med begge bevaringsstrategiene har Riksantikvaren hentet kunnskap og lagt til rette for medvirkningsprosesser. Bevaringsstrategiene som nå sendes på høring, er basert på funn i dette arbeidet.
Medvirkningsprosessen har før høringen bestått av spørreundersøkelser, ressursgruppemøter, digitale dialogmøter, konsultasjon med Sametinget og samling med fylkeskommunenes og Sametingets ledere for kulturarv.
Kontaktperson hos Riksantikvaren:
Jorunn Elise Gunnestad, strategikoordinator
jorunn.elise.gunnestad@ra.no
Ida Strøm-Larsen, kjerneteamkoordinator
ida.strom-larsen@ra.no

Undertegnet avtale med Polen om EØS-midler
Utenriksminister Espen Barth Eide undertegnet i forrige uke avtalen om en ny periode med EØS-midler i Polen.

Skal løfte frem bygder og byer og næringer og industri
Riksantikvaren har sendt forslag til bevaringsstrategier for kulturmiljøene for bygder og byer og næringer og industrier.

Reiser motsegn til områderegulering for Hegni, Bykle kommune
Riksantikvaren reiser motsegn til områderegulering for Hegni. Reguleringsplanen er i konflikt med fleire automatisk freda kulturminne frå vikingtid og mellomalder.