Tilskuddsordninger

Spørsmål og svar for tilskuddsordninger for kulturhistorisk verdifulle kirker

Spørsmål: Har dere et eksempel på hvordan man regner ut søknadssum for hovedprosjekter?
Svar: Ja, her finner du eksempel på det. 

Spørsmål: Jeg holder på med et forprosjekt som har blitt finansiert av Riksantikvaren og kommunen, der de dekker 60/40 hver. Noe av arbeidet er gjort, men mer gjenstår. Kan finansieringen bli omgjort slik at mitt forprosjekt blir finansiert i sin helhet av kirkebevaringsfondet?
Svar: Tilskuddsordningen dekker ikke tidligere utført arbeid. Du kan søke om tilskudd til arbeider som påløper fra og med 23. juni 2024.

Spørsmål: Er det fremdeles slik at vi er avhengige av at kommunene er med på å støtte prosjektene med midler?
Svar: Dere er ikke avhengige av kommunal medfinansiering til forprosjekt. Hovedprosjektene må støttes med kommunale midler.

Spørsmål: Hva blir gjort for at forvaltningen ikke skal bli en flaskehals med tanke på godkjenning før søknad?
Svar: Det arbeides med fortløpende med oppbemanning av Riksantikvarens kirkeseksjon.

Spørsmål: Kan dere si noe om krav til vedleggene for søknader til «gryteklare» prosjekter i 2024? Hva er omfanget i dette?
Svar: Denne informasjonen vil finnes i både søknadsportalen og i utlysningstekstene til tilskuddene på riksantikvaren.no

Spørsmål: Søknad om forprosjekt og innleie av konsulent. Må innleie av konsulent ut på anbud dersom prosjektet antas å overstige 400 000,-.?
Svar: Dette finner du informasjon om i reglene for offentlige anskaffelser hos KA: https://www.ka.no/kirkebygget/offentlige-anskaffelser-kirkebygget

Spørsmål: Hvilke krav er det til egenandel i de ulike prosjektfasene?
Svar: Tilskuddsordningen dekker kostnadene til forprosjekter i sin helhet. For hovedprosjekter varierer kravet til egenandel avhengig av bevaringsprogram og den gjenstående totalkostnaden for prosjektet. Dette er presisert i Forskrift om tilskudd til kulturhistorisk viktige kirkebygg – Lovdata

Spørsmål: Går det an å få støtte til å få utført tilstandsrapporter?
Svar: Ja, dette vil kunne inngå som en del av en søknad om tilskudd til overordnet forprosjekt.

Spørsmål: Når rapporteringsfristen for 2024 er satt til 8. november 2024 – betyr det at de prosjektene som får innvilget tilskudd i september, må være sluttført innen 8. november for å få tilskuddet utbetalt?
Svar: Tilskuddet blir utbetalt med utgangspunkt i dokumentasjon på prosjektets fremdrift. Det er ikke krav om fakturaer. Dette innebærer at dere også kan få utbetalt tilskudd til arbeider som skal foregå i perioden 8. november til 31. desember 2024.

Spørsmål: Vi er i gang med et forprosjekt for automatisk slukkeanlegg som har fått tilskudd under den tidligere ordningen «Middelalderkirker i stein». Prosjektet sluttføres 1. oktober. Vi ser at kostnadene for dette prosjektet vil overskride tildelt ramme. Er det mulig å søke tilleggstilskudd til dette prosjektet nå?
Svar: Ja, det er mulig å søke. Så må vi vurdere hver søknad konkret når den er mottatt.

Spørsmål: Prosjekter som er i gang og/eller ikke avsluttet per i dag: Kan hele prosjektet være gjenstand for en søknad?
Svar: Dere kan søke om tilskudd til gjenstående arbeider. Kostnaden til disse skal beregnes fra og med 23. juni 2024. Kostnader på arbeid utført før 23. juni 2024 skal ikke regnes med. For hovedprosjekter er det krav om egenandel. Kravet til egenandel er avhengig av bevaringsprogram og den gjenstående totalkostnaden for prosjektet. Dette er presisert i Forskrift om tilskudd til kulturhistorisk viktige kirkebygg – Lovdata

Spørsmål: Vi har gryteklart prosjekt. Hvis prosjektet blir forsinket på grunn av manglende tilgang på fagfolk som kan utføre arbeidet, og vi ikke kommer i gang høsten 2024. Vil vi da miste eventuelt tildelt tilskudd?
Svar: Nei, det vil dere ikke.

Spørsmål: Hvor lenge er vedtak om tilskudd fra første utlysning gyldig?
Svar: I utgangspunktet er vedtak om tilskudd gyldig i tre år, men her jobber vi med en endelig avklaring, for å sikre at ordningen blir hensiktsmessig.

Spørsmål: Våre kirker er vedlikeholdt for store summer de siste årene. Vedlikeholdet er gjort både med kommunale og statlige midler. Våre kirker er i hovedsak trekirker som er laftet/stokkebygd med hvitmalt panel som kledning. De fleste er rundt 200 år gamle. Ni av disse kirkene har behov for å ta vare på klimaskallet, og vi må male en kirke nesten hvert år. Det koster gjerne fra 600 000-700 000 kroner, og oppover. Er slikt »normalt» vedlikehold mulighet å få tilskudd til etter hvert?
Svar: Tilskuddsordningene for kulturhistorisk viktige kirkebygg omfatter i hovedsak forprosjekter og hovedprosjekter knyttet til istandsetting, sikring og konservering. Hva som regnes som istandsetting og normalt vedlikehold vil kunne variere fra kirke til kirke. Riksantikvaren kan ikke svare konkret for deres tilfelle før vi eventuelt har mottatt en søknad fra dere.

Spørsmål: Vil det være overkommelig for en helt vanlig kirkeverge å lage en søknad uten å ha behov for konsulenter med spesialkompetanse?
Svar: Riksantikvaren jobber med å utvikle en digital søknadsløsning. Løsningen vil være en kombinasjon av spørsmål som dere skal svare på direkte, og vedlegg som må legges ved. Dersom dere er i tvil om omfanget av informasjon som skal sendes inn, må dere ta kontakt med oss på + 47 22 94 04 00 før søknadsfristen. Den digitale søknadsløsningen vil være tilgjengelig fra mandag 1. juli.

Spørsmål: Jeg har fått pris på kostnadene til et forprosjekt på en listeført kirke fra 1859. Kan jeg søke tilskudd til dette prosjektet i denne runden?
Svar: Du kan søke om tilskudd til dette forprosjekt i denne runden. På utlysningssidene til overordnet forprosjekt og særskilt forprosjekt finner du all informasjon om krav til prosjektene.

Spørsmål: Fortsetter dere med Riksantikvarens stavkirkeprogram?
Svar: Stavkirkeprogrammet er avsluttet.

Spørsmål: Hvilken frist for ferdigstilling vil prosjektene ha?
Svar: Det blir ingen frist for ferdigstilling i denne utlysningsrunden.

Spørsmål: Er det mulighet for å få tilskudd til utarbeidelse av tilstandsrapporter for listeførte kirker?
Svar: Dette kan man søke om tilskudd til som en del av et overordnet forprosjekt.

Spørsmål: Finnes det lister med godkjente eller anbefalte håndverkere?
Svar: Nei, dette har vi ikke hos Riksantikvaren. Det finnes et håndverksregister hos Norsk Håndverksinstitutt: Håndverksregisteret, og det finnes en oversikt over bygningsvernsentre og museer som ofte har oversikter over tradisjonshåndverkere på Bygg og Bevar sine hjemmesider : Her får du hjelp – Bygg og Bevar. Det er også etablert en forening for tradisjonshåndverkere – Handverkslaget – som har informasjon om utøvere av ulike tradisjonshåndverk: Handverkslaget – Foreningen for Tradisjonshandverk. Fylkeskommunen og Sametinget som regional kulturmiljøforvaltning kan også bistå med råd om bruk av håndverkere.

Spørsmål: Hva blir søknadsfristen for prosjekter som skal gjennomføres i 2025?
Svar: Det er ikke besluttet ennå. Neste utlysning skal etter planen bli lagt ut i overgangen september/oktober 2024.

Spørsmål: Vi har en grundig tilstandsrapport for kirken vår som er bygget i 1885, men den er et par år gammel. Vi dette være et godt nok grunnlag for å gå videre med et særskilt prosjekt? Som for eksempel, bytte av tak eller utskiftning av elektrisk anlegg?
Svar: For å kunne søke om tilskudd til særskilt forprosjekt må du ha gjennomført et overordnet forprosjekt, eller kunne dokumentere at dere har nødvendig dokumentasjon til å oppfylle kravene til et overordnet forprosjekt. 

Spørsmål: I går hadde jeg seks firmaer innom for å se på en listeført kirke. Finnes det mulighet å søke om kostnadsdekning til slike møter? Alternativ til egen ansatt prosjektansvarlig som kan utarbeide gode forprosjekt?
Svar: Tilskuddsordningen legger opp til å dekke kostnader med forprosjekt i sin helhet. Ordningen dekker imidlertid kun kostnader som påløper fra 23. juni.

Spørsmål: For tilskudd i 2024 : når er frist for ferdigstillelse av prosjektet? Må de være helt ferdigstilte/fakturerte i 2024 eller kan ferdigstillelsen gå over i januar/februar 2025?
Svar: Prosjektet kan sluttføres i 2025.

Publisert: 28. juni 2024 | Endret: 1. juli 2024